Τα United aikido dojos για την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας και διάδοσης του aikido στην Ελλάδα έχουν λάβει τιμητική αναγνώριση από την ιαπωνική ομοσπονδία Aikikai foundation καθώς και την άδεια να διενεργούν εξετάσεις Dan.
Οι εξετάσεις διενεργούνται από τον Παναγιώτη Άγριο 5th Dan Aikikai Shidoin και την τριμελή τεχνική επιτροπή που απαρτίζει τον οργανισμό μας.

Η τεχνική επιτροπή των UAD απαρτίζεται από 3-4 άτομα με ελάχιστη προαπαιτούμενη βαθμίδα τα 2 Dan και δημιουργήθηκε για να καλύψει δυο βασικές ανάγκες στο σύγχρονο κόσμο του aikido:

Η πρώτη είναι η υποστήριξη, διάδοση και ανάπτυξη του aikido σε μια βάση η οποία δεν στηρίζεται μόνο στην τεχνική δεξιότητα αλλά και στη σφαιρική εκπαιδευτική ενδυνάμωση. Συνηθίζεται όταν κάποιος αναφέρεται στην ανάπτυξη του aikido να εννοεί αποκλειστικά το τεχνικό κομμάτι. Στα UAD όμως, γνωρίζουμε καλά ότι αυτό δεν αρκεί: προκειμένου ένας καλός εκπαιδευτής να μπορέσει να εξελιχθεί σε διδακτικό επίπεδο θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία.

Αυτό το κενό καλείται να καλύψει η τεχνική επιτροπή διοργανώνοντας δράσεις οι οποίες θα βελτιώσουν το διδακτικό επίπεδο ενός εκπαιδευτή όπως:

 • Ετήσια σεμινάρια με υψηλόβαθμους εκπαιδευτές από όλον τον κόσμο,
 • Ετήσια συνάντηση εκπαιδευτών των UAD όπου όλοι οι εκπαιδευτές θα έχουν την ευκαιρία να διδάξουν ένα μεγάλο κοινό μαθητευόμενων.
 • Μαθήματα θεωρίας που θα καλύπτουν θεματικές όπως:
  • Διδασκαλία σε αρχάριους
  • Μεθοδολογία διεξαγωγής εξετάσεων
  • Στοχευμένη ανατροφοδότηση εξεταζομένων, μετά τις εξετάσεις
  • Διδασκαλία σε παιδιά/ παιδικά και εφηβικά τμήματα
  • Σωστή χρήση όπλων και ασφάλεια στο μάθημα.
 • Υποστήριξη με οδηγίες και μαθήματα στις σχολές για τη σωστή διδασκαλία και ανάπτυξη της διδασκόμενης ύλης.
 • Κοινές εξετάσεις στα επίπεδα των προχωρημένων μαθητών.
 • Πρόσβαση στο οπτικοακουστικό υλικό των UAD.
 • Κοινές προπονήσεις με άλλες σχολές που ακολουθούν διαφορετικά στιλ προπόνησης και δασκάλους.
 • Ταξίδια σε συνεργαζόμενες σχολές στο εξωτερικό.

Η δεύτερη είναι να βοηθήσει τους καινούριους εκπαιδευτές, που στελεχώνουν τις σχολές των UAD και έχουν ήδη αρχίσει να διδάσκουν, να συνεχίσουν να εξελίσσονται καθώς ξεκινώντας πλέον τη διδακτική τους πορεία είναι δύσκολο για αυτούς να εξακολουθούν να προπονούνται.

Πολύ συχνά ένας εκπαιδευτής καταλήγει να εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στο μάθημα που θα πρέπει να κάνει στην σχολή του ώστε να αναπτύξει σωστά τις δεξιότητες των μαθητών του. Κατά συνέπεια, ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει προπόνηση ανάλογη με το επίπεδο που αντιστοιχεί στην εμπειρία του, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να αρχίσει να χάνει έδαφος στο τεχνικό κομμάτι καθώς η ύλη την οποία διδάσκει ανακυκλώνεται με βάση το επίπεδο των μαθητών του που είναι χαμηλότερο από το δικό του.

Έτσι, στα UAD αποφασίσαμε να δουλέψουμε πάνω και σε αυτό το θέμα παρέχοντας, μέσω της τεχνικής επιτροπής, μαθήματα για προχωρημένους αλλά και για εκπαιδευτές. Η τεχνική επιτροπή των UAD είναι επιφορτισμένη με την υποχρέωση να βοηθήσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τους εκπαιδευτές να ανταπεξέλθουν όχι μόνο στα καινούρια τους καθήκοντα αλλά και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται ενώ διδάσκουν.

Εάν ως εκπαιδευτές πιστεύετε ότι η μαθητεία σας στο aikido δεν τελειώνει με την δημιουργία μιας σχολης αλλα τότε ουσιαστικά αρχίζει, είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε!